Search
Close this search box.

U PAKRACU Održana promocija Poetske spomenice 123. brigadi Hrvatske vojske Požega

U sklopu programa obilježavanja 31. obljetnice početka Domovinskog rata, u Pakracu je 4. ožujka u Kuriji Janković u večernjim satima održana promocija Poetske spomenice 123. brigadi Hrvatske vojske Požega u povodu 30. godišnjice osnutka. Svoje prvo predstavljanje Spomenica je imala u Gradskoj knjižnici u Požegi u listopadu prošle godine. Promociju u Pakracu organizirala je udruga „Palijativni tim LiPa“, stalan partner braniteljskih udruga, ali i sam promicatelj istine i vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata, u vidu brojnih ostvarenih i projekata u realizaciji. Palijativni tim LiPa je promociju ove zbirke domoljubne poezije s 30 pjesama poklonio Gradu Pakracu, njegovim braniteljima, svim sudionicima i stradalnicima, kao zahvalu za hrabrost i ustrajnost u obrani domovine Hrvatske.

-Želimo biti plašt sigurnosti svima koji boluju od neizlječivih bolesti, posebno hrvatskim braniteljima u povećanju kvalitete života-naglasila je predsjednica Palijativnog tima Ljerka Pavković. Partneri LiPi u projektu predstavljanja ovog djela u Pakracu su Udruga hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a Pakrac-Lipik i Udruga ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega.

U ime Grada Pakraca prisutnim se sudionicima promocije obratila pročelnica gradskog Ureda Ivana Šušnjić,  te požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. Zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć. Projekt „Lampsi-podrška lokalnoj zajednici“ predstavio je predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić  sa suradnicima.

Program promocije započeo je glazbenim brojem mag. mus. Leonardo Marković koji je minute predaha uz glazbu učinio ugodnim. Na početke stvaranja 123. brigade podsjetio je umirovljeni bojnik HV Mario Kalan u ime  UDVDR-a Požeško-slavonske županije, nakladnika Poetske spomenice. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio dr. sc. Vladimir Lončarević, član prosudbenog vijeća za pjesme pristigle na natječaj, napomenuvši da su mnoga značajna djela nastala u spomen na tragedije, od hrvatskih knezova i kraljeva, do bitaka s Turcima, svjetskih ratova, Blajburške tragedije i Domovinskog rata.

-Naša suvremena ratna i poratna poezija, i sva druga književnost nadahnuta Domovinskom ratom i stvaranjem neovisne Hrvatske, samo je nastavak višestoljetne koncentracije hrvatskih književnika na hrvatski povijesni smisao ispunjenja prirodnih težnji hrvatskog naroda za slobodom i neovisnošću-kazao je V. Lončarević navodeći riječi pjesnika Viktora Vide :„Hrvati su drevni ljudi, a takvi doživljavaju osjećaj pravice kao dubok primarni potres duše.“ Također je citirao stihove pjesnikinje Side Košutić: „Hvala ti neprijatelju za dar bola. Bez tebe nikad ne bih znala kolika je vrijednost onoga što imam“, te  stihove iz pjesama Poetske spomenice. Zaključujući izlaganje naglasio je kako bi se po jednim stihom iz svake od tih trideset pjesama dalo načiniti jedinstven domoljubni himan, jer je ta zbirka toliko duhom koherentna da su sve te pjesme sljubljene u najvišim dometima duha.

Pjesme iz Poetske spomenice interpretirali su Sandra Halt-Ćuže, Verica Sinjaković, Dubravka Marić, Željko Mekić-Delić i Irena Kalan. Obraćajući se prisutnima, voditeljica projekta i urednica zbirke Irena Kalan zahvalila je Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije na prihvaćanju ideje i potpori u realizaciji, prosudbenom vijeću na zahtjevnom poslu odabira pjesama, te osobito pjesnicima koji su se odazvali na natječaj. Naglasila je da bi bez njih ideja ostala samo ideja.

-Ovo je spomenica našoj požeškoj 123. brigadi, ali pjesme u njoj su pjesme svih nas. Voljela bih da svaka naša brigada, svaki grad i udruga imaju svoju poetsku spomenicu, a osobito braniteljske udruge i gradovi koji su prošli kalvariju rata. Ne dozvolimo da nam drugi pišu, prekrajaju i tumače povijest pokraj vas živih svjedoka. Pišite jer samo zapisano ostaje. Možda će se iz vašeg malog zapisa sutra iščitavati povijest, možda je upravo on djelić koji nedostaje za neke velike priče. A što se poezije tiče, Siniša Glavašević zapisao je u jednoj od svojih priča: „Kad spoznate poeziju, vi, oni od jučer, od maloprije, nikada više nećete biti isti.“, ostavivši nas da razmislimo o ovim riječima i zahvalivši se još jednom svima, posebno „njima koji su krvlju zalili ovu zemlju i učinili da ne presahne, i čije su kosti sjeme ideala ostavljeno nama na njegovanje”-zaključila je urednica.

Na aktualna ratna događanja u Ukrajini osvrnula se predsjednica Palijativnog tima LiPa i podsjetila na to da je Ukrajina bila jedna od prvih država koje su priznale samostalnost Republike Hrvatske, i  da sada mi koji smo proživjeli ratna stradanja, svjesni situacije u kojoj su se brojni Ukrajinci našli, budemo njima svjetlo!

Pripremio: I. T.

 

Vezano
Vezano