Najčitanije

 • Fotogalerije

  UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR Ovog se vikenda nastavljaju radionice u sklopu projekta „Požeški plesni kreatorij” – sutra se uči ples na svili!

  UO Plesna radionica Ilijane Lončar, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, nastavlja niz radionica namijenjenih djeci, mladima i odraslima u sklopu projekta “Požeški plesni kreatorij”. Prva u nizu ovaj vikend održat će se u subotu, 15. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Požega u terminu 10:00 – 13:30 , po prvi put u Požegi radionica “Ples na svili” uz vodstvo Nikoline Komljenović  jedne je od prvih izvođačica plesa na svili u regiji. Plesom na svili bavi se već 20 godina, a podučava od 2008. godine. Gostovala je sa svojim projektima i vodila radionice diljem cijelog svijeta, od Kine, Palestine, Jordana, Alžira i Nigerije do Njemačke, Belgije, Francuske, Poljske, Grčke te cijele regije. Profesionalna je plesačica suvremenog plesa s afinitetima i znanjem u širokom području izvedbenih umjetnosti od raznih plesnih tehnika kao i cirkuskih vještina akrobacija u paru, vertikalnog plesa, manipuliranja objektima te jedina u cijeloj regiji koja izvodi ples u zorb lopti, voltige, te jedina u svijetu koja izvodi zračni ples na prozirnim nitima.

  Radionica je besplatna, a prijave su na     e – mail: ilijana.loncar.ples@gmail.com, na broj 098 884 057 i u inbox. Broj je ograničen na 16 polaznika.

  O radionici Plesa na svili:
  Radionica se sastoji od tri dijela. U prvom djelu se igramo, a kroz igru se zagrijavamo i pripremamo mišiće na akciju penjanja. Svi glavni mišići naporno će raditi u zraku pa ih trebamo probuditi razgovarajući s njima, smijući se s njima i prijateljujući s njima. Drugi se dio odvija u zraku, na tkanini, kada se uči popeti, zaustaviti, pozirati, zavezati se i baciti se u siguran slobodni pad. Treći, i jednako bitan dio je istezanje, kako mišićima prijateljima zahvaliti na trudu i radu
  Na Akrobacije na svili pozivamo i dečke i cure jer ima prostora i veselja za sve!
  Ples na svili je zabava u zraku. Spoj je plesa i gimnastike, a odvija se na dvije okomito postavljene trake materijala. Razvija cijelo tijelo i neizmjerno je vesela i zarazna!
  Prvi put je predstavljen javnosti davnih 80-tih godina prošlog stoljeća kroz predstave Cirque du soleila. Djeca  i mladi brzo usvajaju ovu tehniku plesa i rado se bave njome. Mlada je disciplina koja se još uvijek razvija.

  Drugu  teoretsko – praktičnu radionicu
  “Koreografija u kontekstu umjetnosti suvremenog plesa” održat će se pod vodstvom Irme Omerzo, izv.prof.art. za sve one koji se u svom radnom okruženju dotiču pokreta, plesa, koreografiranja, osmišljavanja tematskih plesnih sadržaja…plesačima, koreografima, odgojiteljima, nastavnicima, profesorima…

  Sudjelovanje na radionici je besplatno.

  Mjesto održavanja: Dubrovačka 65a

  O radionici: 
  Dvodnevna radionica 15. 10. 2022. ( 17 – 20 sati) i 16. 10. 2022. (10 – 13 sati)  sastoji se od teoretskog predavanja/ 90min/, razgovora s polaznicima/60min/ i praktičnog rada/240min/ uz vrijeme za neformalne razgovore i dijeljenje iskustava s radionice.
  Što je koreografija, tko je koreograf, što je koreografski materijal čemu služi i kako nastaje, što je predstava suvremenog plesa… osnovna su pitanja koja su polazište za teorijsko predavanje te otvaranje tema za diskusije s polaznicima.
  Praktični dio sastoji se od nekoliko sesija u svrhu praktičnog stvaranja plesnog vokabulara, koreografskog materijala i nekih od primjera kompozicijskih postupaka primjenjivih u radu na koreografiji.
  Voditeljica radionice je koreografkinja Irma Omerzo.

  CV
  Irma Omerzo izv.prof.art., koreografkinja suvremenog plesa i certificirana instruktorica Feldenkaris metode rođena je 1969 u Zagrebu. Plesno obrazovanje stječe u Francuskoj 1989-1991. na Centre Nationale de Danse Contemporaine – Angers. U Francuskoj je radila od 1991-2005. s Andy Degroat-om, s Philippe Decoufle-om u kompaniji DCA bila je aktivna deset godina kao plesač i asistent koreografa, te s koreografom i redateljem Francois Verret-om.
  2008-2012. educira se za certificiranu instruktoricu Feldenkrais metode u Parizu pri Accord Mobile uz vodstvo Myriam Pfeffer, asistentice Moshe Feldekraisa izumitelja metode. U Zagrebu 2001. osniva umjetničku organizaciju MARMOT. Autorica je nerijetko međunarodno prepoznatih cjelovečernjih plesnih predstava Mi-Nous, «Meni ti to nije baš…», Euro vizija, Kratki program br.1, Foto-plession, Treći kratki program- Trisolistice, Odijelo ne čini čovjeka, Vizita, Ništa, Tehnika, Meteo, Do kosti, U hodu, Razlikovanja, Opna, Spektakl, Nevidljivi (ples) te nekoliko plesnih filmova: Meteo, Plesati sa…, Trisolistice, U našem gradu. Potpisuje i kraće plesne instalacije za nekazališne prostore, performanse, sociološka istraživanja vezana uz ples, programaciju plesnih filmova, te suradnje s likovnim umjetnicima i performerima. Kao suradnik za pokret na brojnim dramskim projektima do sada je višestruko nagrađivana. Dobitnica je strukovne nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2011. za koreografski i pedagoški rad, za zalaganje s ciljem poboljšanja statusa suvremenog plesa i plesača, a povodom desetogodišnjice djelovanja umjetničke organizacije MARMOT. Od 2013. nastavnica je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na Studiju suvremenog plesa gdje drži redovitu nastavu kolegija Koreografije, Feldenkraisa, Plesa i filma, Izvedbenih radionica i projekata.

  Tekst i foto: I.Lončar

   

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije