Search
Close this search box.

GRADSKI MUZEJ POŽEGA Do kraja godine bit će postavljeno čak sedam izložbi, dvije uskoro

– Pred nama je najbogatija izložbena jesen u povijesti našeg muzeja u sklopu koje ćemo postaviti čak sedam izložbi do kraja godine. Od njih su samo tri u suradnji s drugim muzejima, dok su preostale četiri isključivo naše – rekla je ovo ravnateljica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić na početku danas održane konferencije za novinare, prvi put održane u novoobnovljenom muzeju. O pojedinim izložbama, kao i drugim muzejskim aktivnostima govorili su kustosica Povijesnog odjela Ivana Domanović, muzejska savjetnica Etnološkog odjela Dubravka Matoković i kustos pedagog Matej Peharca.

Izložba „Plamen hrabrosti”

Prva izložba bit će otvorena 28. kolovoza u 19 sati pod nazivom „Plamen hrabrosti“ a posvećena je požeškim vatrogascima, povodom obilježavanja 150 godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega i 25 godina Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. U čast svim nekadašnjim, sadašnjim i budućim požeškim vatrogascima, – Gradski muzej Požega je s ponosom pripremio ovu izložbu kako bi se naši građani podrobnije upoznali s bogatom povijesti požeškog vatrogastva. Izložba će biti postavljena u našoj novoj izložbenoj dvorani na oko 100 kvadratnih metara koju posjetitelji dosad nisu imali prilike vidjeti. Na izložbi će se moći razgledati izvorni dokumenti i fotografije te bogata vatrogasna oprema. Želimo svakako zahvaliti DVD-u Požega i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Požege na vrijednoj posudbi kao i DVD-u Srednji Lipovac na posudbi stare zaprežne ručne štrcaljke za koju vjerujemo da će biti veoma interesantna našim posjetiteljima – rekla je I.Fomanović

 

Izložba „Nek đerdani pozvekuju”

Svečano otvorenje etnografske izložbe “Nek’ đerdani pozvekuju” očekuje nas u srijedu 5. rujna u 19 sati a može ju se pogledati sve do 29. listopada ove godine. Etnografska izložba pod nazivom „Nek’ đerdani pozvekuju“, tradicijski nakit Požeško-slavonske županije ostvarena je u suradnji Gradskog muzeja Požega i Muzej grada Pakraca. – Prije nekoliko godina ova dva muzeja pokrenula su suradnju u cilju projekta realizacije izložbe o tradicijskom nakitu Požeško-slavonske županije. Tradicijsko kićenje i ukrašavanje je pomalo zanemarena tema koja se nije posebno stavljala u fokus etnoloških istraživanja, a i broj očuvanog materijala bio je vrlo malen. U želji da se šira javnost upozna s ovim dijelom tradicijske baštine krenulo se u istraživanje i održavanje radionica izrade i rekonstrukcije narodnog nakita u Požegi i Pakracu. Projekt radionica bio je financijski podržan od Ministarstva kulture i medija RH, a dijelom od Grada Požege i Grada Pakraca. Naglasak je bio stavljen na rekonstrukciju i prezentaciju ogrlica koje su se izrađivale nizanjem raznobojnih staklenih perlica u obliku trake. Radionice su vodile dugogodišnje demonstratorice izrade tradicijskog nakita Cvija Grčević i Vinka Mareković. U Pakracu su bile poznate po nazivu kajice, dok su se u požeškom kraju nazivale đerdani, nazivom koji se inače upotrebljavao općenito za sve vrste ogrlica od staklenih perlica. Prije same zajedničke izložbe prethodilo je istraživanje u kojem su značajniju ulogu odigrale povijesne fotografije s kojih smo iščitavali koji nakit se ovdje najčešće nosio i u kojim prigodama – rekla je D.Matoković.
U subotu, 7. rujna organizirana je u Gradskom muzeju Požega još jedna radionicu izrade tradicijskog nakita koju će voditi edukatorica Cvija Grčević.

 

O ostalim aktivnostim u Muzeju, od kojih su neki novi, govorili su ravnateljica Marić i M.Peharda.

Program u muzejskom dvorištu “Pod muzejskim nebom”  –  Kako bi osvijestili svojim sugrađanima da svaki dio Muzeja ima jednako uzbudljiv kulturni, umjetnički i muzeološki potencijal, Gradski muzej Požega je osmislio program Pod muzejskim nebom u svrhu promocije svog dvorišta kao ugodnog mjesta za muzejska druženja. Kroz tri dana u posljednjem tjednu rujna muzejski posjetitelji će imati prilike besplatno uživati u pomno osmišljenom programima koji će promovirati sve kvalitete novouređenog muzejskog dvorišta kao prostora za impresivne projekcije i predavanja, zanimljive degustacije i druženja, te glazbene izazove koji zahtijevaju savršenu akustiku.
Klub čitatelja vlastite prošlosti “Požeški Primorci” očekuje nas 23. rujna u 20 sati – Klub čitatelja vlastite prošlosti ovaj će puta zaroniti u preko 1000 digitaliziranih fotografijačetiri generacije obitelji Rajke i Branka Martinčić u želji da vam s tek stotinjak izabranih,na impresivno velikom platnu ispriča priču o doseljavanju i uspješnoj adaptaciji pridošlica u Požegu u posljednjim desetljećima 19. stoljeća, o poduzetničkim naporima, ljubavi prema vinogradima, trudu očuvanja obiteljskog zajedništva,domoljublju, Drugom svjetskom ratu viđenom okom vojnika fotoamatera…

 

Happyhour s Muzejem u loncu na programu je 25. rujna od 17 sati – Besplatno vodstvo kroz postav te interpretacija običaja pudarenja i berbe uz degustaciju specijalitet Muzeja u loncu: čvarkare sa slaninom i pogačica od kajmaka i vina. Gradski muzej Požega želi programom besplatnog vođenja kroz postav posljednje srijede u mjesecu pod nazivom Happyhour, svojim građanima približiti jedinstveni doživljaj interpretacije materijalne baštine kroz novi impresivni postav. Ove srijede vodstvo će završiti u muzejskom dvorištu gdje će se posjetitelji zahvaljujući projektu Muzej u loncu, uz neponovljive okuse degustaciječvarkare sa slaninom te pogačica od vina i kajmaka upoznati s dijelom nematerijalne kulturne baštine, običajem čuvanja vinograda i berbe grožđa u prošlom stoljeću. Muzejsko dvorište kao savršeno mjesto za sabiranje baštinskih dojmova. Ne propustite! Napomena: obzirom na ograničen broj posjetitelja za vodstvo, svi zainteresirani svoj dolazak trebaju unaprijed najaviti.

Brass kvintet Gradske glazbe Trenkovi panduri “Pod muzejskim nebom” u terminu 27. rujna od 19,30 sati – Mladi požeškiumjetnici Lovro Čutić (truba), Lovro Ticl (truba), Fran Matić (rog), Vice Krpan (eufonij) i Jakov Gitt (tuba), ovoga ljeta okupljeni muziciranjem kao zajedničkom strasti,u želji da i muzejski posjetitelji prepoznaju radost glazbe, premijerno će pod otvorenim muzejskim nebom izvesti vrlo zanimljiv i zahtjevan program koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Naravno, uz vrhunsku glazbu idu i vrhunska vina, tako da ćemo ovo doista posebnu muzejsku večer pod zvijezdama začiniti degustacijom i predstavljanjem probranih vina s kutjevačkog vinogorja Vinarije Kaptol.

Za kraj rujna, odnosno za 29. rujan najavili su nešto novo, neobično i zanimljivo. Gradski muzej Požega, TZ Zlatni Papuk, Općina Brestovac i Udruga glazbenika „A vista“ iz Požege po prvi puta organizirat će na arheološkom lokalitetu Rudina koncert klasične glazbe „Rudinski nokturno“ povodom blagdan sv. Mihovila jer je benediktinska opatija koja se nalazila na tom mjestu posvećena sv. Mihovilu. 

Izvor: Gradski muzej Požega/ V.Milković

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…