POŽEGA Obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Uoči Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa koji se obilježava 13. listopada, u prostorima Službe civilne zaštite Požega održan je okrugli stol, a naglasak je stavljen na važnost komunikacije u kriznim situacijama.
Voditelj Službe civilne zaštite Požega, Slavko Marinac, tom prigodom istaknuo je kako područje Požeško-slavonske županije u posljednjih desetak godina u najvećoj mjeri pogađaju poplave i rizici nastali uslijed ekstremnih vremenskih prilika.
Napomenuvši da je 2024. godina do sada značajno mirnija u odnosu na 2023. godinu, Marinac je naglasio važnost komunikacije pri čemu veliku ulogu imaju radioamateri.
– Aktivnosti radioamatera u javnosti možda nisu toliko vidljive, ali u slučaju pada sustava, što je za očekivati u slučaju velikih katastrofa, imamo sreću što se možemo osloniti na radioamaterski klub – istaknuo je Marinac.
O aktivnostima radioamaterskih klubova koji djeluju na području županije i o samom sustavu veza u kriznim situacijama govorili su predsjednik Radio kluba Vallis Aurea Požega Vladimir Koudela i potpredsjednik Boris Horvat te predsjednik Radio kluba Poljana Dragutin Kralj.
Radioamateri u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj priskaču u pomoć kada je to potrebno prenoseći poruke kod svih većih nesreća, ali i kod drugih akcija humanitarnog i domoljubnog karaktera. Na okruglom stolu istaknut je i njihov velik doprinos u Domovinskom ratu, ali i trenutna orijentiranost usvajanju novih vrsta komunikacije i obuci mladih operatera.
– Svjedoci smo sve većih prirodnih nepogoda i katastrofa koje pogađaju i naše područje, naše susjedstvo, ali i cijeli svijet stoga mi je drago da će se i odavde poslati određene poruke i dodatno osvijestiti javnost. Prije svega treba zahvaliti svima vama koji na bilo koji način brinete o svojim sugrađanima i prvi ste spremni pomoći kada god je to potrebno. Požeško-slavonska županija je podrška i čini ono što može u okviru svojih ovlasti. U skladu sa zakonom izradili smo strateške dokumente, a to su Procjena rizika od velikih nesreća i Plan djelovanja civilne zaštite, uz to županija izdvaja određena financijska sredstva za dionike sustava, vatrogasce, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, civilnu zaštitu, kao i naši gradovi i općine, a također potičemo rad udruga i pravnih osoba od značaja za sustav civilne zaštite – rekla je Jelena Ferdebar Hak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Požeško-slavonske županije.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano