Search
Close this search box.

DANAS U BUČJU Obilježena 32.obljetnica oslobađanja zloglasnog četničkog uporišta

Na današnji dan prije 32.godine, u sklopu Operacije „Papuk”, Hrvatska vojska ušla je u zloglasno četničko uporište, u kojemu je bio i logor, Bučje. Pripadnici požeške 123. brigade i virovitičke 127.brigade HV spojili su se u obližnjim Ožegovcima a važan datum iz Domovinskog rata obilježen je na prostoru gdje se nalazi spomen-obilježje i kapelica sv.Antuna Pustinjaka.
Uz hrvatske branitelje, svečanosti su prisustvovali i čelni ljudi Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i Ferdinand Troha, gradova Požega dr.sc.Željko Glavić, Pakraca Anamarija Blažević, Lipika Vinko Kasana i Pleternice Marija Šarić te ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.
Obilježavanje 32.obljetnice oslobađanja Bučja organizirala je Zajednica udruga HVIDRA-e Požeško-slavonske županije pa je prisutne prvi pozdravio njen predsjednik Stipan Grgić. Prigodnim riječima obratili su se i saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te županica Antonija Jozić.
Ministar Medved je na početku svog obraćanja istakao kako se danas trebamo posebno prisjetiti dva čovjeka: zapovjednika 127.brigade, pokojnog generala Đure Dečaka i zapovjednika 123.brigade, teško bolesnog generala Miljenka Crnjca.
– U mozaiku naših bitaka u Domovinskom ratu neizostavnu važnu ulogu ima operacija Papuk. Uz Otkos 10 i Orkan, ova operacija je donijela sigurnost zapadnoj Slavoniji. Kroz operacije Otkos 10, Orkan i Papuk snažno je utkan u pobjedničku hrvatsku vojsku taj karakter koji je donosio jednu za drugom pobjede u Domovinskom ratu oslobađajući do tada okupirana područja uslijed velikosrpske agresije. Ovdje u Bučju ona ima posebno mjesto jer, pokušajmo samo zamisliti strahote koje su logoraši, zatočeni hrvatski branitelji i civili, proživljavali ovdje u Bučju iščekujući trenutak izlaska na slobodu. Mi hrvatski branitelji znali smo da se ovdje na ovom mjestu odvija zlo. U velikoj mjeri, uvjeren sam, da je ta težnja što brže i što prije osloboditi ovo mjesto, doprinijela i dinamici provedbe svih ovih operacija, posebno operacije Papuk – naglasio je ministar Medved.
U teritorijalno najopsežnijoj operaciji hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji „Papuk 91.”, koja je trajala od 28.studenog 1991. do 3.siječnja 1992.godine, oslobođeno je područje površine oko 1000 kvadratnih kilometara.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano