Search
Close this search box.

GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA Obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom

Down Syndrom International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Kako bi obilježili ovaj važan dan, Glazbena škola Požega pripremila je prigodni program održan u predvorju škole u kojemu su nastupili učenici i profesori, a podijeljeni su i prigodni darovi. Prije početka koncerta goste Škole pozdravio je ravnatelj Alen Kovačević.


Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju (mentalni hendikep). Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi puta obilježen je u Singapuru 2006. godine.


Iako incidencija nije visoka, s obzirom na trajne teškoće koji ostavlja na pojedinca, njegovu obitelj i zajednicu, Downov sindrom predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Radi se prije svega o osjetljivom pitanju koje zahtjeva multidisciplinarni pristup u prevenciji i organizaciji skrbi o osobama s ovim sindromom. Aktivnosti se moraju usmjeravati na potencijalne roditelje, osobe sa sindromom i njihove obitelji, stručnjake iz područja zdravstva i socijalne skrbi te najširu javnost i zajednicu. Najširoj javnosti moraju biti dostupne vjerodostojne i pravovremene informacije o ovom sindromu, rizicima za njegov nastanak i mogućim posljedicama.


Za sve osobe s Downovim sindromom potrebno je osigurati adekvatnu zdravstvenu i socijalnu skrb te ih uključiti u programe osposobljavanja za samostalni život. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti programima potpore obitelji koja skrbi o ovom vulnerabilnom dijelu populacije. Potrebno je kontinuirano provoditi programe osvješćivanja zajednice i zagovarati programe inkluzije osoba te programe potpore njihovim obiteljima. Svi ovi aspekti skrbi sastavni su dio ideje obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, 21. ožujka.

Tekst: pozega.hr

Foto: V.Milković

Vezano
Vezano