Search
Close this search box.

GODIŠNJICA RAZMJENE ZAROBLJENIKA LOGORA BUČJE I. Rihter: „Nećemo se umoriti od ponavljanja istine”

Pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ i Grada Pakraca, 16. siječnja je kod kapele sv. Antuna na Bučju obilježena 32. obljetnica razmjene zatočenika iz ovog srpskog logora. Za razliku od ranijih godina, ove je godine upriličen dvodijelni program – komemorativni dio obljetnice održan je na Bučju, dok je drugi upriličen odmah potom, u kino dvorani Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman, s fokusom na dugo očekivanu premijeru filma „Logor Bučje – magistrala zločina“.

U nazočnosti preživjelih logoraša i njihovih obitelji, civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata, komemorativnom skupu su nazočili brojni gradski, županijski i državni uglednici, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz naše i okolnih županija, kao i predstavnici vojske i policije. Sljedeći praksu ranijih godina, ovoj važnoj obljetnici nazočili su i učenici osnovnih škola iz Lipika i Pakraca te oni iz Sirača i Daruvara.
Program obilježavanja na Bučju otvoren je dolaskom na cilj maratonaca Glasnici istine, sudionika „11. Memorijalne utrke Logor Bučje 2024.“, a potom su nacionalnu himnu otpjevali članovi KUD-a Bektež.
Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona ispred novog spomen obilježja počast su među ostalima odali izaslanik predsjednika RH i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković. U svojstvu izaslanice Sabora RH to je učinila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, dok je izaslanica predsjednika Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja ovim povodom bila Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale. Županijski vijenac ponio je Ferdinand Troha, zamjenik Požeško-slavonske županice, a onaj Grada Lipika Vinko Kasana u zajedničkoj delegaciji gradova Pakraca i Lipika te lokalne Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Pred novim spomen obilježjem još su se poklonili predstavnici braniteljskih udruga iz raznih krajeva Hrvatske kao i članovi Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora Bučje Požeške-slavonske te Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije.

Ponavljati i podsjećati na preživljene strahote

Prigodna obraćanja otvorila je Ivana Rihter, predsjednica Udruge LSKL „Bučje“ PSŽ. Govoreći, Rihter je poručila da se o strahotama logora Bučje mora svjedočiti i govoriti. „Moramo pronositi istinu o razmijenjenim logorašima koji su proživjeli pakao u neljudskim i nehumanim uvjetima i preživjeli zahvaljujući samom Bogu. Također, u stalnoj smo potrebi iznova podsjećati javnost na naše ubijene i nestale logoraše i zato se svake godine okupljamo ovdje kako ponavljali tu surovu istinu. Podsjećam da još uvijek tragamo za 23 nestala logoraša logora Bučje među kojima je i dr. Ivan Šreter“, izdvojila je između ostalog Rihter te iskazala zadovoljstvo dolaskom učenika koji će u budućnosti nastaviti pronositi i ponavljati ratnu istinu.

 

Na Rihter se potresnim svjedočanstvom nadovezala Zlata Kranjčić, jedna od najstarijih zarobljenica ovog četničkog logora. Iznoseći detalje neljudskih uvjeta, zahvalila je svima što višegodišnjim dolascima na Bučje čuvaju od zaborava proživljene patnje nedužnih ljudi.
Slično je poručio i Josip Širić, pripadnik 1. bojne 123. brigade HV-a. Govoreći o mučki ubijenim i nestalim logorašima, vrlo je konkretno prstom uperio u jednu osobu: „Tijela nestalih i ubijenih se nalaze u krugu dva kilometra, a jedini koji zna istinu i ne želi je reći jest – Veljko Džakula, koji je bio tada šef tog logora“, poručio je Širić.
Krug govornika prvog dijela zatvorio je zamjenik županice Ferdinand Troha. „Postoje istine od kojih se ne može odstupiti, granice s kojih se ne može povući i vrijednosti na kojima treba ustrajati“, rekao je Troha pozivajući se na riječi pokojnog kardinala Kuharića. „Ne može se ne vidjeti tuga na licima obitelji, ne vidjeti tu bol i patnju za ubijenima i nestalima… Zato je dobro da su ovdje danas djeca, da sve čuju i sutra ustraju na svjedočanstvima i očuvanju temeljnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata“, zaključio je Troha.
Po završetku prvog dijela komemoracije molitvu je poveo pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić, a nastavak obilježavanja 32. godišnjice razmjene zarobljenika logora „Bučje“ upriličen je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu o čemu ćemo posebno izvijestiti. 

Izvor: Lipički Compas

Vezano
Vezano