Search
Close this search box.

IZLOŽBA POVODOM USKRSA Nediljko Ožić u pleterničkoj knjižnici postavio svoje životno djelo – Križni put!

U Hrvatskoj knjižnici i čitaoniciPleternica  sinoć je otvorena izložba radova kipara Nediljka Ožića „Križni put”. Izložba je postavljena u prigodi nadolazećeg blagdana Uskrsa.

Nediljko Ožić samouki je kipar iz Pleternice, rođen 1949.godine, koji je sklonost umjetnosti imao još u mladosti no, želju da se upiše na likovnu akademiju bilo je teško realizirati u obitelji s petero djece. Želja, naravno, u njemu nikad nije nestala pa je iza njega tridesetak godina, uglavnom rezbarenja u drvetu.
– Po struci sam električar jake struje, ali mi se na poslu, kad sam imao 36 godina, dogodila nesreća, pogodio me ‘električni luk’ i bio sam sav spaljen. Oporavio sam se ali su ostale posljedice. Rekli su da ću biti sklon moždanim udarima i tako je bilo: preživio sam 4 moždani i jedan srčani udar. Kad sam otišao u mirovinu intenzivnije sam počeo kipariti ali, nikad nisam računao da ću od toga zaraditi. Sve sam radio za svoju dušu, u radu sam našao utjehu. A moram reći da je u svemu tome najviše ispaštala moja supruga.Jer, kad počnem raditi neku stvar, radim i po 15 dana neprekidno. Nije lako raditi u drvetu, to nije glina pa da, ako pogriješiš, dodaš novu glinu i ideš ispočetka, ovdje u drvetu greške ne smije biti – ispričao je N.Ožić.

Prvu samostalnu izložbu N.Ožić je imao 1996.godine u Osijeku, godinu dana kasnije izlagao je i u Zagrebu, u galeriji „Čudo hrvatske naive”, a 1997.godine imao je izložbu i u pleterničkoj knjižnici. Bio je također sudionik grupne izložbe u Bonu te je sudjelovao na mnogim likovnim kolonijama.
Nediljko Ožić radi kipove, reljefe i štapove s etnološkim, sakralnim, ekološkim i lovačkim motivima, te muškim i ženskim aktovima. Njegovo životno djelo je ‘križni put’ koje će trajno biti sačuvano u pleterničkoj župi.
O Nediljku Ožiću i njegovom radu na izložbi su govorili ravnatelj Knjižnice Franjo Novak, Dragutin Kepić, Dragutin Bajt, Marinko Markota i Ivo Grbeš te gradonačelnica Marija Šarić, koja je izložbu i otvorila.

Osim Križnog puta, na izložbi je se nalazi i njegova Posljednja večera te neki drugi radovi, što sve možete pogledati u Knjižnici idućih dana.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi