Najčitanije

 • Fotogalerije

  KOMEMORACIJA U GORNJOJ OBRIJEŽI Sjećanje na hrabre branitelje koji su položili svoj život za obranu domovine

  Komemoracijom kod spomen kapelice u Gornjoj Obriježi tijekom dopodnevnih sati prisjetili smo se tragičnih događaja koji su se dogodili 6. listopada 1991. godine kad je u zasjedi i sukobima sa srbočetničkim neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja, uključujući i tadašnjeg zapovjednika obrane Pakraca Stjepana Širca – Stipu.


  Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima i Velikom Banovcu, a potom su ispred spomen kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za poginule hrvatske branitelje položili predstavnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja; izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Ivica Pejaković, zapovjednik Dočasničke škole „Damir Tomljanović Gavran“; izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek te Jozo Katić, voditelj  Područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. Počast su odali i predstavnici gradova Lipika i Pakraca, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i predsjednik Gradskog vijeća Pakraca Miroslav Ivančić, zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja, kao i brojni drugi predstavnici vojnih, policijskih i civilnih udruga, učenici lipičke i pakračke osnovne škole te ostali prisutni građani.

  Nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Lipika i Pakraca koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević sa svećenicima Pakračkog dekanata.

  Predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, umirovljeni pukovnik HV-a Božidar Lujanac, koji je tada bio zapovjednik samostalne satnije ZNG iz Badljevine, istaknuo je da je 6. listopad 1991. bio najkrvaviji dan te zlokobne jeseni 1991. godine kad je tijekom samo jednog dana život izgubilo 19 hrvatskih branitelja, a među njima i zapovjednik obrane Stjepan Širac.

  „Žrtva ovih hrvatskih vitezova nije bilo uzaludna jer nakon ovog dana krenule su druge operacije na ovom području koje su bile temelj oslobađanja Zapadne Slavonije. To su tri značajna događaja: deblokada Pakraca i Lipika, zaustavljanje banjalučkog korpusa u presijecanju Hrvatske na relaciji Okučani – Virovitica te u konačnici oslobađanje 2500 kvadratnih kilometara, jedino područje koje je oslobođeno 1991. godine u Republici Hrvatskoj.“, rekao je Lujanac.
  O događajima i tragediji koja se dogodila prije više od trideset godina, prisutnima je u svojem svjedočanstvu ispričao hrvatski branitelj Marko Martinelli, sudionik tih događanja koji je i sam bio ranjen toga dana.

  Nakon 31 godine sjećamo se svih branitelja koji su nesebično ovdje ostali kako bi branili svoj dom. Kad malo bolje pogledamo, ostali su oni najhrabriji jer u onom trenutku biti hrabar i oduprijeti se deset puta jačem neprijatelju nije bilo jednostavno.“, rekao je Marko Martinelli.
  „To je bilo vrijeme kad smo međusobno bili složni, svi za jednoga, kad smo bili spremni jedan za drugoga život dati, upravo se to dogodilo 6. listopada 1991. godine.“, naglasio je Martinelli ispričavši ukratko što se sve toga dana dogodilo.

  Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić u svojem je govoru istaknuo kako se na ovom mjestu miješaju osjećaji tuge zbog poginulih branitelja i nevinih civila, kao i osjećaji ljutnje zbog svirepog zločina, ali i osjećaji ponosa što smo imali istinske heroje koji su branili svoj zavičaj.
  „Zasluge branitelja Zapadne Slavonije su nemjerljivi!“, naglasio je Ivančić, ponovivši kako je u oslobađanju Zapadne Slavonije 1991. godine oslobođeno najviše prostora, o čemu se zapravo malo govori.

  Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha je naglasio da se na ovome mjestu prisjećamo teških vremena koja su zadesila ovaj kraj, ali isto tako se prisjećamo i najboljih među nama koji su svjedočili svoj identitet i svoju privrženost za domovinu i prijatelje.
  „Kad od junaka ove akcije čujemo s koliko ljubavi su branili svoj dom i svoje najbliže, svatko od nas treba zastati i pokloniti se tom junaštvu, tom viteštvu i toj žrtvi.“, istaknuo je dožupan Troha, izrazivši ponos na poginule heroje, ali i iskreno suosjećanje s predstavnicima obitelji poginulih hrvatskih branitelja.


  „Danas kad se prisjećamo ovih 19 hrabrih ljudi, mi dionici toga vremena moramo sami sebi reći kako je ovo naše bojište imalo središnju ulogu te 1991. godine.“, rekao je izaslanik ministra hrvatskih branitelja Miroslav Vacek, istaknuvši kako moramo promicati istinu o tim događanjima, a to je ono, kako je rekao, što podupire i Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz brojne projekte i inicijative.
  Izvor: Lipički compas

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije