Search
Close this search box.

PREMA SLUŽBENIM PODACIMA FINA-E I dalje je velika razlika među regijama: Požeško-slavonska županija je 16. u državi prema visini prosječne neto plaće i 7. prema ekonomičnosti poslovanja

FINA je objavila službene podatke vezane uz gospodarstvo za 2021.godinu. Iz njih se jasno vidi kako i dalje postoji velike razlike među regijama no, Požeško-slavonska županija nije posljednja po objavljenim pokazateljima.

Naša županija je prošle godine imala registrirano 1031 poduzetnika i bila je na 20-om mjestu u Hrvatskoj. Manje ih ima samo Ličko-senjska županija. Zaposlenih smo imali 8872 i također je samo Ličko-senjska županija imala manje. Kada je riječ o izvozu, tu smo nešto bolji i nalazimo se na 17-om mjestu. Iza nas su Dubrovačko-neretvanska županija, Virovitičko-podravska, Šibensko-kninska i Ličko-senjska županija. Po prosječnoj mjesečnoj neto plaći smo još bolji: 16. smo. Manje plaće imaju zaposleni u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Inače, prosječna mjesečna neto plaća kod nas je iznosila 5254 kune a u najboljem Zagrebu – 7321 kunu!

Evo gdje posluju najuspješniji hrvatski poduzetnici, gdje su najveće plaće i odakle se najviše izvozi….

Izuzme li se Grad Zagreb, koji je vodeći po svim pokazateljima, osim ekonomičnosti poslovanja, najveću dobit ostvarile su lani tvrtke iz  Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Istarske županije. Po prihodima u vodećih pet je i Vukovarsko-srijemska županija, čiji su poduzetnici ostvarili i najveći izvoz. Splitsko-dalmatinska i Istarska su imale najveći broj poduzetnika, a po broju zaposlenih druga je nakon SDŽ, Zagrebačka županija, koja je imala i najveće prosječne plaće. Najbolju ekonomičnost poslovanja imaju poduzetnici iz Karlovačke županije. Pokazuje to najnovije izvješće FINA-e o poslovnim rezultatima poduzetnika po županijama.


Poduzetnici iz Vukovarsko-srijemske županije lani su izvezli roba u vrijednosti od 19,2 milijarde kuna, što je najviše u odnosu na ostale županije, izuzev Zagreba, ali su po visini prihoda peti s ostvarenih 35,2 milijarde kuna te sedmi po visini dobiti od gotovo 1,1 milijarde kuna. No mjesečna prosječna primanja su ispod 5.000 kuna.
Najveću dobit ostvarili su poduzetnici iz Zagreba, pa Zagrebačke županije, gotovo 2,7 milijardi kuna, Splitsko-dalmatinska 2,56 milijardi kuna, Primorsko-goranske županije 2,16 milijardi te Osječko-baranjske i Istarske županije, 1,8 milijardi kuna.
Prve tri županije po visini dobiti, bile su vodeće i po visini ostvarenih prihoda poduzetnika, a slijede Istarska i Vukovarsko-srijemska županija.
Prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja, prvi su poduzetnici Karlovačke županije, drugi su poduzetnici Zadarske,  treći poduzetnici sa sjedištem u Krapinsko-zagorskoj županiji, četvrti iz Virovitičko-podravske i peti poduzetnici iz Grada Zagreba te potom oni iz Osječko-baranjske županije.
Najveći broj poduzetnika, nakon Zagreba, smješten je bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, oko 15,9 tisuća, pa u Istarskoj, gotovo 11,8 tisuća, u Primorsko-goranskoj oko 30  manje,  Zagrebačkoj 9,8 tisuća i Osječko-baranjskoj 6,1 tisuću.
No broj poduzetnika nije izjednačen s brojem zaposlenih. Najviše ih je zaposlenih, nakon Zagreba, bilo kod poduzetnika u Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj te Varaždinskoj županiji.
Najbolja prosječna mjesečna primanja imali su zaposleni u Zagrebu, oko 7,3 tisuće kuna, pa Zagrebačkoj županiji blizu 6,5 tisuća kuna, Koprivničko-križevačkoj 6,25 tisuća kuna, Istarskoj 6,2 tisuće kuna, te Primorsko-goranskoj i Karlovačkoj županiji gdje su prosječna mjesečna primanja bila  6 tisuća kuna. U ostalim županijama prosječne plaće su bile manje od 6 tisuća kuna, a u dvjema manja i od 5 tisuća kuna.
Rang lista županija u 2021. g. – broj poduzetnika i zaposlenih, prosječna plaća, ukupni prihodi, izvoz i dobit/gubitak razdoblja


Prema rezultatima poslovanja poduzetnika u 2021. godini, promatrano na razini županija, gospodarsku sliku Hrvatske i dalje karakterizira velika razlika u razvijenosti pojedinih regija – županija, što potkrepljuju podaci prezentirani u tablici. Prvi po svim kriterijima prezentiranim u tablici, osim po ekonomičnosti poslovanja, poduzetnici su čije je sjedište u županiji Grad Zagreb (udio od 33,2% u broju poduzetnika, 38,4% u broju zaposlenih, 48,9% u ukupnim prihodima, 38,4% u izvozu i 52,7% u neto dobiti), čemu je najviše doprinio rezultat sljedećih društava: INA d.d., HEP d.d., PLIVA HRVATSKA d.o.o., Hrvatski Telekom d.d. i drugih.’ – komentiraju u FINA-i.

Izvor: FINA/ zupan.hr

Vezano
Vezano