Search
Close this search box.

RCK PANONIKA Stručnjaci iz Hrvatske i Rumunjske prezentirali prilike za održivi razvoj i ekološku proizvodnju

U sklopu projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ u srijedu, 4. listopada, u Tehnološko inovacijskom centru Virovitica održan je drugi znanstveno-stručni skup pod nazivom „Održivi razvoj i ekološka proizvodnja“.
Važnost ove teme u pozdravnoj riječi naglasili su Marija Mršo Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega koja je nositelj projekta, Marko Marić, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača koja je jedan od partnera na projektu, te Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije.

Predavači iz Hrvatske i Rumunjske su okupljenim uzvanicima temu predstavili kroz svoja izlaganja, počevši s doc. dr. sc. Cosminom Salasanom sa Sveučilišta za biosistemske znanosti “King Mihai I” iz Temišvara, Fakultet za menadžment i ruralni turizam. Njegovo predavanje na temu održivog razvoja i ekološke poljoprivrede ponudilo je odgovor na pitanje kako se nositi s razvojem temeljenim na projektima osiguravajući održivost izazvanih promjena i idealno ne utječući na otpornost mjesta, gospodarske aktivnosti i ljude koji su uključeni, odnosno ovise o lokalnoj ekonomiji.
S istog sveučilišta stigla je i doc. dr. sc. Carmen Simona Dumitrescu, koja je govorila o koristima i ograničenjima ekološke poljoprivrede. Istaknula je činjenicu kako za razliku od drugih sustava poljoprivrede, ekološki pristup donosi specifične koristi zajednicama i okolišu, smatrajući se zdravijim.

Prof. dr. sc. Damir Kovačić sa Agronomskog fakulteta Zagreb je kroz svoj rad „Proizvodnja i tržište ekološke poljoprivrede u RH“ analizirao trendove u proizvodnji, potrošnji i distribuciji ekoloških poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj.
Nakon kratke pauze, Ana-Marija Čajkulić iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, predstavila je Mjere za poticanje održive poljoprivrede, a odgovor na pitanje „isplati li se ekološka proizvodnja“ kroz vlastita iskustva dali su nam Ivan Đurišević mag.ing.agr., s OPG-a Family ranch Reza & company i Miroslav Slaviček s OPG-a Chresno.
Konferencija je završila panel raspravom i zaključcima sudionika, a sljedeća nas očekuje u Zagrebu 20.10. i obuhvatit će tri tematska područja: novije tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, održivi razvoj i ekološku proizvodnju, te važnost Regionalnog centra kompetentnosti za strukovno obrazovanje u poljoprivredi i prehrambenom sektoru.

Projekt Uspostava Regionalnog centra Panonika započeo je 29. prosinca 2019. godine i traje do 29. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je 6.549.256,91 EUR i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, partneri su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova RH, Prirodoslovna škola Karlovac i Ekonomska škola Požega, a tehnička podrška Panora – Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije. Više informacija o projektu možete pronaći web stranici https://www.rckpanonika.hr/.

Izvor:Poljoprivredno-prehrambena škola Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici