Search
Close this search box.

U POŽEGI Sastanak župana nevremenom pogođenih županija: Povjerenstva izlaze na procjene štete

Čelnici osam županija pogođenih olujnim nevremenom održali su radni sastanak dogovoren uslijed zajedničkog sastanka u Ministarstvu financija, a vezanog uz upute oko raspodijele inicijalnih 20 milijuna eura iz Državnog proračuna, usmjerenih prema stradalim županijama za sanaciju šteta nastalih na stambenim objektima nužnima za život.
Uz požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić, sastanku su prisustvovali Danijel Marušić župan Brodsko-posavske županije, Damir Dekanić župan Vukovarsko-srijemske županije, Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije, Martina FurdekHajdin županica Karlovačke županije, Damir Tomljenović zamjenik župana Zagrebačke županije, Mihael Jurić zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, Mato Lukić zamjenik župana Osječko-baranjske županije,  glavna tajnica Hrvatske zajednice županija Melita Pavlek te pročelnici i savjetnici župana.

 


Po isteku roka za prijavu štete, operativne službe žurno pristupaju provedbi kako bi sredstva čim prije bila na računima građana, a s obzirom na razmjere štete i zakonske rokove očekuje se kako će procedure u svim županijama biti završene polovicom rujna.
– U Požeško-slavonskoj županiji predano je preko 2400 obrazaca prijave štete i u ovom trenutku povjerenstva izlaze na procjenu štete nastale na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i ostaloj imovini građana  – rekla je županica Antonija Jozić.

 

Na sastanku čelnika bilo je govora i o izjednačavanju procedura i kriterija za raspodjelu sredstava u svih osam županija prema modelu raspodijele sredstava koji je korišten prilikom prirodne nepogode u Požeško-slavonskoj županiji 2021. godine.
– Nažalost, Požeško-slavonska županija je prije dvije godine također bila zahvaćena nezapamćenom prirodnom nepogodom kada smo u koordinaciji s gradskim i općinskim tijelima ujednačili kriterije za raspodjelu prema svim žiteljima naše županije. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave jednakom modelu pristupamo i sada jer je u ovoj situaciji najbitnije da građani isplatu dobiju čim žurnije i prema jednakim kriterijima – rekla je Jozić.

 

Uz oštećenja na stambenim objektima građana, govorilo se i o posljedicama nevremena na objektima javne infrastrukture i poljoprivrednim usjevima na kojima su zabilježene velike štete, posebice u najviše pogođenim županijama, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. 

Izvor: pszupanija.hr

 

Vezano
Vezano