Search
Close this search box.

EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA Učenici i profesorice u sklopu Erasmus+ projekta DIGI-CUL boravili u Latviji


Učenice Eva Marić (2.h), Franka Sokić (2.h), Ena Babić (3.h) i Valentina Domazetović (3.h) u pratnji profesorica Jelene Kovačević i Mirne Dusper od 22. do 26. travnja 2024. godine boravile su u Preiliju, u Latviji, u sklopu četvrte mobilnosti projekta DIGI-CUL. Tema ove mobilnosti bili su muzeji.
DIGI-CUL je Erasmus + projekt u kojem sudjeluje Ekonomska škola Požega, zajedno sa školama iz Turske, Grčke, Latvije i Malte. Koordinatorica projekta je profesorica Jelena Kovačević. Ciljevi projekta su poticanje i prihvaćanje različitosti, razvijanje kulturne svijesti, stjecanje interkulturalne kompetencije, oslobađanje od predrasuda, unaprjeđivanje komunikacijske kompetencije i jezičnih vještina te razvijanje digitalnih vještina.

Prvi dan mobilnosti sudionici su posjetili Muzej latvijske okupacije u Rigi. Muzej je osnovan 1993. godine, a u njemu su izloženi brojni artefakti i arhivski dokumenti iz burne latvijske povijesti. Uz stručno vodstvo, upoznali smo se sa 51-godišnjim razdobljem u 20.stoljeću u kojemu je Latviju uzastopno okupirao SSSR (od 1940.-1941.), zatim nacistička Njemačka (od 1941.-1944.), a potom ponovo SSSR (od 1944.-1991).
Misija muzeja je pokazati svijetu što se dogodilo Latviji i njezinom narodu te očuvati sjećanje na sve žrtve okupacije: one koji su stradali, bili progonjeni, one koji su prisilno deportirani ili koji su bježali pred terorom okupacijskog režima.
rugi dan mobilnosti gosti su posjetili školu domaćina, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāziju. Nakon pozdravnog govora ravnateljice škole te koordinatorice latvijskog tima Anne Verze, uslijedio je bogato osmišljeni program kojega su pripremili učenici. Dobrodošlicu gostima su poželjeli glazbeno-scenskim programom u kojemu se pjevalo, plesalo i sviralo. Nakon toga, predstavljene su škole svih sudionika projekta. Uslijedio je razgled škole te ručak u školskoj kantini.
Za kraj dana, uslijedile su posjete Muzeju lutaka te Muzeju povijesti i primijenjene umjetnosti u Preiliju.

Treći dan, učenici svih država, predstavili su po dva muzeja iz država iz kojih dolaze. Učenice Ekonomske škole Požega predstavile su Muzej bećarca u Pleternici te Arheološki muzej u Zagrebu.
Nakon prezentacija, uslijedile su razne radionice: oslikavanje majica, plesanje tradicionalnih latvijskih plesova, izrada grafita i sapuna.

Četvrti dan sudionici su obišli tvornicu i muzej stakla Līvāni. Gledali su kako se puše staklo te kako se izrađuju stakleni predmeti, obišli su izložbu staklenih predmeta te su sudjelovali u radionici na kojoj su oslikavali staklene magnete i izrađivali svoje vlastite suvenire.
Također su posjetili i umjetničku galeriju Nester Custom Design, zabavni kompleks u kojemu su vidjeli vješto izrađene predmete i skulpture od metala te jedinstvene, ručno rađene i sastavljene motocikle.

Posljednji, peti dan mobilnosti posjetili su dvorac Rundale. To je barokni dvorac koji se gradio u dva razdoblja, od 1736. do 1740. i od 1764. do 1768. godine, a izgrađen je za vojvode od Kurlandije. Dvorac Rundale je jedna od glavnih turističkih destinacija u Latviji, a koristi se za smještaj uglednih gostiju, poput čelnika stranih država. Dvorac i okolni vrtovi danas su muzej.
odjelom certifikata i zajedničkom večerom, završili su četvrtu mobilnost projekta.
ljedeća, posljednja, mobilnost projekta DIGI-CUL održati će se u listopadu 2024. godine na Malt

Izvor: Mirna Dusper, prof.

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega