Search
Close this search box.

„NOĆ KNJIGE“ U PLETERNIČKOJ KNJIŽNICI Održano predavanje Dore Novak o požeškoj crkvi svetog Lovre

Sinoć je Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici otvorena tradicionalna  manifestacija „Noć knjige 2022.“, a tim povodom održano je predavanje pod nazivom ”Crkva svetog Lovre” Dore Novak, povjesničarke umjetnosti iz Požege. Pozdravljajući sudionike predavanja, ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak podsjetio je na to da se ova manifestacija održava u 250 gradova diljem Hrvatske, sa 600 sudionika i 1200 programa.

-Zaštitno lice ovogodišnje “Noći knjige“ je Perica, modni lakrdijaš i dvorska luda na način 21. stoljeća. Večeras smo u Knjižnici kako bismo u noćnim satima uživali s knjigama, uz glazbu koja liječi dušu-kazao je ravnatelj te istaknuo kako je crkva sv. Lovre ponos Požeške biskupije koja ove godine slavi 25. obljetnicu utemeljenja.

Govoreći o Dori Novak i predstavljajući njenu biografiju, Marinko Markota je naglasio da je rođena  u Požegi 1996. godine, a osnovnu školu i opću gimnaziju pohađala je u rodnom gradu. Dvopredmetni studij Povijesti umjetnosti i turkologije upisala je 2015. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a tijekom studija bila je aktivna članica Kluba studenata povijesti umjetnosti i Kluba studenata turkologije. Kao novinarka web-portala posvećenog vizualnoj kulturi i umjetnosti Kulturflux sudjelovala je u nekolicini projekata od kojih treba istaknuti: radionice u suradnji s galerijom suvremene umjetnost i radnim prostorom za umjetnike, Atelijerom Žitnjak u Zagrebu, promociju međunarodnog projekta za suvremenu umjetnost Jelsa Art Bienniala, u organizaciji kreativne agencije LAB852, te  projekt Vizitka, sa ciljem pružanja široke medijske vidljivosti nedavno diplomiranih alumna umjetničkih akademija diljem Hrvatske. Dobitnica je rektorove nagrade za društveno korisni rad u akademskoj i široj zajednici u akademskoj godini 2019./2020. Povijest umjetnosti diplomirala je u rujnu 2020. godine na temu „Barokno razdoblje crkve sv. Lovre u Požegi: likovna baština i liturgija“, a u pripremi joj je obrana diplomskog rada na studiju turkologije. Članica je Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Zahvalivši Knjižnici i ravnatelju na organizaciji „Noći knjige”, M. Markota je naposljetku kazivao stihove Enesa Kiševića iz pjesme „Za života“ te napomenuo kako  su njegove pjesme lijepe i duboke, smiruju, vole i tješe, bude i upozoravaju.

Naglasak na barokno razdoblje crkve svetog Lovre

Tijekom predavanja mlada povjesničarka umjetnosti Dora Novak dala je naglasak na barokno razdoblje crkve sv. Lovre u Požegi, a obradila je i sve periode. Govorila je o arheološkom sloju, trima gotičkim crkvenim fazama, osmanskom i baroknom razdoblju, vremenu 19. stoljeća i neogotizaciji crkve, te periodu do današnjih dana. Okvirno je iznijela podatke o arheološkim nalazima i arhitekturi gotičkog razdoblja crkve, a predavala je o vremenu osmanskog razdoblja i o tome čemu je crkva u to vrijeme mogla služiti. Pretpostavlja se, kazala je, da je tada bila džamija. Govoreći o baroknom razdoblju, autorica je upoznala sudionike predavanja s likovnom baštinom crkve, arhitektonskim pregradnjama, a govorila je o povijesti crkvenog reda isusovaca, njihovom dolasku u Požegu i fazama djelovanja. Posebno je istaknula razdoblje druge polovice 19. stoljeća i usmjerila pozornost na neogotizaciju, a predavanje je završeno izlaganjem o zadnjih 60 godina crkve i njenim današnjim izgledom, uz prezentaciju crteža i fotografija na videozidu.

Druga po važnosti požeška crkva

-Ono što se bitno promijenilo do današnjih dana u izgledu crkve su zgrada Kolegije, a drukčiji su izgled tornja i položaj ulaza. Loretska kapela, koja je bila važna i izgrađena 1725. godine, je srušena, a u ranijem razdoblju izgrađen je ulaz sa stubištem. Ova crkva je druga po važnosti u Požegi, budući da se radi o biskupskoj kapeli, a značajna je u Hrvatskoj zbog gotičkog razdoblja. U kripti crkve svetog Lovre su isusovci Antun Kanižlić i Franjo Ksaver Pejačević-zaključila je autorica Dora Novak.

Zahvala gradonačelnice Marije Šarić

Gradonačelnica Marija Šarić zahvalila je mladoj predavačici na dolasku i tome što je uveličala ovu večer, odabravši među 250 hrvatskih gradova upravo Pleternicu. -Nikada nisam slušala predavanje iz povijesti umjetnosti, a da mi je bilo tako zanimljivo i da sam u njemu uživala od početka do kraja. Imam osjećaj da nas je Dora večeras bez daha prošetala kroz pet polica naše Knjižnice, kao da je ona proživjela sva ova vremena. To pokazuje koliko je sebe dala u pripremi diplomskog rada i da zapravo radi ono što voli, što je u današnje vrijeme veliko bogatstvo, te da svoj rad prezentira pred širom javnosti. Hvala joj na velikom trudu i svemu što je izložila u toj šetnji kroz povijest, Posebno zahvaljujem i našem ravnatelju Knjižnice koji me uvijek iznenadi, a svaki mjesec imamo neko događanje koje je svaki put drukčije-poručila je gradonačelnica.

U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imali su članovi Kulturno-umjetničkih društava „Rama“ iz Pleternice, „Bektež“ iz Bekteža i dueta „Šljivova grana“ iz Grabarja. Program „Noći knjige“ nastavlja se danas 23. travnja (subota) u Interpretacijskom centru Terra Panonica, gdje će biti održana  projekcija filma ”Ego protiv ega”. Knjižnica vas poziva da joj se pridružite na ovoj manifestaciji.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano