Search
Close this search box.

PLETERNICA Održana konferencija „Prirodna baština u fokusu”

Javna ustanova Pleternica, u suradnji s Gradom Pleternica i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, bila je organizator konferencije pod nazivom „Prirodna baština u fokusu“ održane danas u IC Terra Panonica. Cilj joj je bio predstaviti dobre primjere prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja u fokusu prirodne baštine. Uz predavače i organizatore, prisustvovali su joj i učenici OŠ Fra Kaje Adžića.

Obzirom da je cilj skupa bio predstaviti dobre primjere prakse zelenog i inovativnog ruralnog područja u fokusu prirodne baštine, Pleternica je, kazala je ravnateljica Javne ustanov Jasna Hoffmann pravo mjesto za održavanje ovog skupa jer je ona primjer grada koji čuva baštinu. – Kroz naš Muzej bećarca čuvamo i prenosimo kulturnu baštinu, sve običaje i tradiciju Slavonije, Baranje i Srijema, dok kroz ovaj Centar Terra Panonica, koji radi već više od tri godine, učimo djecu o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu koji obitava na ovom području – rekla je J.Hoffmann i dodala kako IC Terra Panonica svake godine bude domaćin više konferencija vezanih uz prirodnu baštinu.
-.Na taj način zapravo opravdavamo glavnu svrhu i ulogu Terra Panonice: da postaje centar za sve generacije – zaključila je J.Hoffmann.

 

Gradonačelnica Marija Šarić je podsjetila kako je u tijeku proces obnove gradskog parka teško oštećenog u srpanjskom nevremenu, pa će se današnji skup iskoristiti i za prikupljanje prijedloga struke. – Nadamo se da ćemo, putem ovih ideja i nekakvih novih prijedloga, doći do lijepog rješenja za obnovu našeg Gradskog parka – kazala je Marija Šarić.
Da su ovakvi skupovi važni, istakao je i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Ivica Samardžić. Po njemu, prirodna baština je nešto čime se u našem kraju možemo ponositi a i cijela Hrvatska po pitanju zaštite prirode prednjači u Europskoj uniji.

 

– Kad govorimo o Slavoniji, možemo reći da ovaj naš zeleni prsten, naše gorje s brojnim staništima od šuma, livada, travnjaka, voda i podzemlja, je još uvijek najviše očuvan. U trendu ovog okolišnog razvoja koji ide u smjeru da život u gradovima radi osnovnih elemenata voda-zrak-tlo postaje sve teži, vrlo će vjerojatno u budućnosti biti tendencija da ovakva očuvana mjesta budu oaze u koje će se život vraćati. Zato je poruka ovakvih skupova: očuvani okoliš je velika zaliha za budućnost, a to je ono što mi u našem kraju još uvijek imamo – naglasio je I.Samardžić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega