Search
Close this search box.

PREMINUO JE GENERAL ĐURO DEČAK U Požegi 1993.godine: „Ponosan sam na borce 123.brigade”

Preminuo je general-pukovnik Hrvatske vojske u mirovini Đuro Dečak. U dva mandata biran je u Sabor RH.

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Lanki (Gradina) kod Virovitice. Završio je automehaničarski zanat, studirao na Prometnom fakultetu, a završio je Višu ekonomsku školu u Osijeku. Jedan je od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989., a u siječnju 1991. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana pod optužbom za krijumčarenje oružja i pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ. Osuđen je na tri godine zatvora, a pušten je nakon tri mjeseca, nakon čega postaje časnikom Hrvatske vojske. Kao član Kriznog štaba organizirao je dragovoljce za obranu, bio zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade te načelnik Zbornog područja Đakovo.
Na izborima 1992. godine Đuro Dečak je izabran u Sabor, no svoje je mjesto prepustio drugima zato što je bio u aktivnoj vojnoj službi. Godine 1997. izabran je za župana Virovitičko-podravske županije, a 2000. ponovno je izabran u Sabor, u kojem je bio i predsjednik Odbora za ratne veterane. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kao i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.
Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.


General Đuro Dečak je službeno dolazio u Požegu pa je tako u svibnju 1993.godine prisustvovao obilježavanju 1.obljetnice Nastavnog središta Hrvatske vojske. U to vrijeme obnašao je dužnost zapovjednika Zbornog područja dsijek a mladim vojnicima je rekao: – Morate znati da ste predvođeni časnicima i dočasnicima koji su najzaslužniji za oslobađanje teritorija zapadne Slavonije. Morate se ponašati onako kako to oni budu od vas očekivali, prihvaćati njihova znanja i iskustva iz Domovinskog rata, jer gospodo, pred nama su još odgovorni i teški zadaci i ja sam siguran da ćemo ih provesti onako kako to službena politika Republike Hrvatske od nas očekuje”.
U razgovoru za tadašnji „Požeški list” generala Dečaka sam, među ostalim, pitala i da li se sjeća vremena kad su njegova 127., požeška 123. i slatinska 136.brigada oslobađale dio zapadne Slavonije? Evo što je odgovorio:
– Itekako. Vidite, ovaj rat me zaista obogatio. Obogatio me na način da sam stekao i velik broj prijatelja koji su zanemarili svoju privatnost, koji su se maksimalno stavili na raspolaganje hrvatskoj državi. Miljenko Crnjac, pa Zdenko Farkaš…ljudi su s kojima sam se sretao polovinom prosinca 1991.godine u završnim akcijama oslobađanja komunikacije Bučje-Pakrac. …Želim reći još i to: ja sam izuzetno ponosan na borce 123.brigade, i ne samo da sam im zapovjednik, ja osobno smatram da sam im i prijatelj.

Pripremila: Vesna Milković

Vezano
Vezano