Search
Close this search box.

NA DANAŠNJI DAN Rođen je hrvatsko-francuski general iz Vrčin Dola Marko Slivarić ali i general Ante Gotovina

U mjesecu listopadu kada slavimo dan ”Kravate” (18.listopada) i prvih hrvatski postrojbi koji su kravatu ponijeli u francusku prisjetimo se i obljetnice rođenja u Vrčin Dolu hrvatsko francuskog generala Marka Slivarića plemenitog Heldenburškog.
Hrvatska graničarska obitelj Slivarić živjela je na prostoru Slavonske vojne granice. Markov otac Martinć (1722. – 1790. hrvatski graničarski časnik, bojnik Martin bio je vrlo cijenjen kao dobar i sposoban zapovjednik. Sudjelovao je u bojnim pohodima za austrijsku krunu i izvan Vojne granice, Ratu za austrijsko nasljeđe i Sedmogodišnjem ratu. Zbog svoj vojnih zasluga i zasluga njegovih predaka (oca i djeda) austrijska carica i hrvatska kraljica Marija Terezija dodijelila je Vojno plemstvo Martinu Slivariću 1772. godine s predikatom ”von Heldenburg”.

 

Marko Slivarić pl. Heldenburški rođen je 12. listopada 1762. godine u selu Vrčin Dol (Pleternica), u graničarskoj obitelji Martina i Anđele. Kršten je u župnoj kapeli sv. Antuna Padovanskog u Vrčin Dolu (ime dobiva po svom djedu po majci Marku). Kao i njegovi preci (otac, djed, pradjed) i Marko je nastavio vojničkim pozivom. Nakon završetka časničke škole (vojna akademija Terezijana u Bečkom Novom Mjestu) smjera topničke službe, 1. svibnja 1781. ulazi u službu Austrije kao kadet u 2. topničkoj pukovniji. Kao školovani mladi časnik, dobiva raspored u Vojnu Hrvatsku, područje Vojne granice u Slunjskoj pukovniji, 1782. godine. U to vrijeme izmjerio je Slunjsku pukovniju po granicama satnija, tako da je zabilježen kao jedan od hrvatskih kartografa. Promaknut je 1787. u čin potporučnika te je sudjelovao u bojnim djelovanjima na talijanskom bojištu.1794. promaknut u čin poručnika i premješten u pukovniju u Otočac u kojoj je 1797. promaknut u čin satnika. Potom je premješten u Ogulinsku pukovniju i 1809. dobiva čin bojnika. U proljeće 1809. sudjeluje u bitkama u Lici, zapovijedajući jednom bojnom, protiv Napoleonove (francuske) vojske koju vodi maršal Marmont. U tim bitkama bojnik Slivarić pružio je velik otpor francuskim snagama te je zapažen i od samog maršala Marmonta. Bojnik Marko Slivarić u tim bitkama je i dva puta je ranjen.

POD FRANCUSKOM VLAŠĆU

Sklapanjem sporazuma u Beču između Austrije i Francuske 1809., sav dio Hrvatske južno od Save pripadao je Francuzima, koji su dobivenim zemljama dali ime ”Ilirske pokrajine” a maršal Auguste Marmont postaje prvi guverner (1809. – 1811.) istih. Tako su hrvatske pukovnije, dojučerašnji žestoki protivnici, Francuzima postale saveznici. Početkom 1810. godine maršal Marmont imenuje nove zapovjednike pukovnija, među njima i jedinog Hrvata, Marka Slivarića, privremenim pukovnikom i zapovjednikom Ličke pukovnije sa sjedištem u Gospiću. Iste godine maršal Marmont šalje izaslanstvo Ilirskih pokrajina u Pariz caru Napoleonu na polaganje prisege. Vojnu delegaciju tada predvodi pukovnik Marko Slivarić koji tom prilikom 28. studenog 1810. biva odlikovan Časničkim križem Legije časti.

POHOD NA RUSIJU 1812. GODINE

Nakon povratka iz Pariza, 20. studenog 1811. godine Slivariću je potvrđeno promaknuće u čin pukovnika te preuzima zapovijedanje namjenskim snagama Prve hrvatske provizorne pukovnije, sastavljene od prvih bojni 1. i 2. (Ličke i Otočačke) pukovnije za pohod na Rusiju.

Pukovnija je 3. ožujka bila u Veroni s brojnim stanjem 48 časnika i 1610 dočasnika da bi tijekom pohoda svoje prvo vatreno krštenje doživjela u Ostrovnom 27. srpnja 1812., gdje je pukovnik Slivarić ranjen. U toj bitki istaknula se Prva hrvatska provizorna pukovnija, te je zapisana u desetom biltenu Napoleonove Velike armije.

Nakon toga pukovnija je sudjelovala u bitci za Moskvu kod sela Borodina, tzv. ”bitka generala” 6. i 7. rujna. Pukovnija je ušla u Moskvu 15. rujna 1812. godine i ostala do povlačenja, a Napoleon je u Moskvi, 18. listopada dodijelio šest križeva Legije časti njezinim pripadnicima. Povlačenjem iz Moskve nastaje prava katastrofa za Napoleonovu Veliku armiju. Prva hrvatska provizorna pukovnija u povlačenju iskazala se u bitkama kod Malojaroslaveca, 24. listopada (poginuo zapovjednik divizije general Delzons), potom u bitki kod Vjazme, 3. studenog, i bitki prilikom prijelaza rijeke Berezine, 29. studenog 1812. godine.

 

NAPOLEON OSOBNO SLIVARIĆU DODJELJUJE GENERALSKI ČIN

Francuski car Napoleon promaknuo je pukovnika Marka Slivarića u brigadnog generala 5. veljače 1813. godine, potom ga u travnju šalje u sjedište svoje pukovnije u Gospić da mobilizira još jednu bojnu od 1000 ljudi i dovede u Njemačku. S cijelom hrvatskom brigadom general Slivarić sudjeluje u bitci kod Leipziga, poznatije pod nazivom ”Bitka naroda” u listopadu 1813., u kojoj su Francuzi izgubili, Napoleon je protjeran na otok Elbu. Generala Slivarića su zarobili kao francuskog generala i odveli u siječnju 1814. u Ostrogon u Mađarsku. Slivarić traži povratak u domovinu Hrvatsku i austrijsku vojsku, ali ga Austrija ne želi primiti kao brigadnog generala, zbog njegove velike odanosti francuskom caru Napoleonu.

Iz mađarskog zarobljeništva general Slivarić vraća se šest mjeseci posije 15. srpnja 1814. u Francusku i smješten je u Marseillesu gdje se stavlja na raspolaganje glavnom stožeru Francuske vojske. (dobiva pola plaće). Napoleon bježi s otoka Elbe i ponovo preuzima vlast u Francuskoj te započinje razdoblje poznato pod nazivom ”Sto dana”. U tom vremenu generala Slivarića ponovo su aktivirali u vojnu službu

GENERAL SLIVARIĆ JE VELIKU SLAVU STEKAO OBRANOM GRADA ANTIBESA

Brigadni general Marko Slivarić postavljen je 1. lipnja 1815. godine za vrhovnog zapovjednika utvrde – grada Antibesa. (Nakon bitke kod Waterlooa, u kojoj su francuske snage doživjele poraz, od saveznika, Napoleona su po drugi puta protjerali, sada na otok sv. Helenu gdje i umire 5. svibnja 1821. godine.)

Austrijske snage blokiraju i žele osvojiti grad Antibes, ali general Slivarić ga brani, odan kralju Luju XVIII. Obranu grada Antibesa organizira brigadni general Marko Slivarić uz dogovor s lokalnim vlastima predvođenim gradonačelnikom Francoisom Tourreom i gradskom stražom te sprječava austrijsku vojsku da okupiraju grad-utvrdu Antibes što mu donosi veliku slavu Antibljana.

Zahvalnost generalu Slivariću za obranu Antibesa iskazali su u pismima građani, gradska straža i gradonačelnik: ”Gradska straža i zapovjednici neće nikada zaboraviti što mu sve duguju te će ga njihova zahvalnost i privrženost svugdje pratiti gdje god bio”. Pismo su potpisali satnik zapovjednik straže Gairaud u odsutnosti glavnog zapovjednika i još 28 časnika.

.Kraljevskom odlukom već sljedeći mjesec, 18. listopada 1815., general Marko Slivarić umirovljen je u 53. godini života i 34. godini vojne službe. Nakon umirovljenja ostatak života provodi u mjestu Gignacu na jugu Francuske. Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić preminuo je u 76. godini života dana 27. kolovoza 1838. godine u Gignacu gdje je i sahranjen na mjesnom groblju po katoličkom običaju.
Novu stranicu povijesnog spomena o generalu Marku Slivariću otvorilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Francuskoj 15. rujna 2008. godine na 170. obljetnicu njegove smrti Na otkrivena je spomen-ploča na kući u kojoj je živio i preminuo, a na gradskom groblju u Gignacu podignut je nadgrobni spomenik njemu u čast.
U Pleternici je 12. listopada 2016. godine, na 254. obljetnicu rođenja generala Marka Slivarića održan međunarodni simpozij i otvorena izložba. Na dvojezičnoj hrvatsko-francuskoj izložbi prikazani su izvorni dokumenti o životu generala Marka Slivarića plemenitog Heldenburškog koji većinom potječu iz francuskog Vojnog i Državnog arhiva.

Unazad nekoliko godina ova tema obrađuje se na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman u Ratnoj školi „Josip Ban Jelačić“ te visokoj Dočasničkoj školi. Zanimljivo je da se predavanja o generalu Slivariću održavaju u Gimnaziji i Katoličkoj gimnaziji u Požegi za vrijeme obrade povijesnih tema o Francuskoj revoluciji. Predavanja provodi umirovljeni bojnik Mario Kalan.
Prije dvije godine (2021.) u izdanju Grada Pleternice odnosno Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica, izdana je knjiga „Hrvatsko-francuski general Marko Slivarić Heldenburški“ autora Marija Kalana, Promocija je bila u sklopu mjeseca knjige 8. listopada, uz nazočnost gradonačelnice Pleternice, županijskih predstavnika te velikog broja gosti iz cijele Hrvatske. Istog je dana održana komemoracija u Gignacu (Francuska ) na centralnom groblju kod grobnog mjesta generala Slivarića u organizaciji Hrvatskog Veleposlanstva u Francuskoj.
Ove godine predviđeno je predavanje o slavnom generalu Slivariću u prosincu u gradu Gospiću na inicijativu Matice hrvatske iz Gospića.

 

Na kraju spomenimo i to da na današnji dan 12. listopada naš umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina slavi svoj rođendan još jedan hrvatski general koji je služio francuskoj državi odnosno Francuskoj vojsci Legiji stranaca, pitamo se dali je preteča ovog elitnog dijela Francuske vojske bio upravo general Marko Slivarić.


Izvor: Mario Kalan

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici